Open deuren in Bonifatiuskerk

Zaterdagmiddag 10 juli 2021 werd het koopje van de Gemeenschapsveiling 2019 ‘Beklimmen van de toren en bezichtiging van de Bonifatiuskerk’ ingelost.

Na de ontvangst met koffie/thee en een room(se) soes werden de deelnemers meegenomen voor de beklimming van de toren en de bezichtiging van de kerk. Eerst de wenteltrappen en vervolgens de ladders die beklommen moesten worden. Met goede uitleg en begeleiding van Martien Rijkhoff en Gerard van der Berg werd er niet alleen genoten van het prachtige uitzicht over de omgeving maar ook veel opgestoken over hoe dat nou allemaal zit met zo’n toren. Verbazing alom. Kun je over het dak lopen (de gemetselde gewelven)? Imposant ook om de klokken in de stoel te zien hangen en te horen slaan.

In de kerk kwamen met de vertellingen van Jan Verbruggen de beelden tot leven. De glas-in-lood ramen leken nog wel mooier te kleuren. Bijna hoorden wij het orgel klinken. Jan bracht ons terug naar de tijd dat de kerk werd gebouwd. Wij gingen helemaal mee in zijn verhaal en zagen de ambachtslieden aan het werk. Zes dagen in de week en elf uur per dag. Wanneer er op kerkelijke doordeweekse feestdagen niet gewerkt kon worden (bijvoorbeeld Hemelvaartsdag of Maria Tenhemelopneming) werd er 50% doorbetaald. Terwijl in rap tempo de kerk werd opgetrokken zocht de bouwpastoor in diverse catalogi vanuit zijn comfortabele stoel de inrichting van de kerk uit. Ook met de ogen van nu blijft het een bijna ongelooflijke prestatie dat de kerk in 14 maanden stond.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd de Bonifatiusquiz o.l.v. quizmaster Frans Appel gespeeld. Dat er zo dicht bij huis verrassend mooie kerkgebouwen staan, deed best wel wat stof opwaaien.

Wij kijken terug op een leuke, leerzame en goed verlopen middag.

Stichting tot behoud van de Bonifatiuskerk in Spanbroek