Hoe het Heilig Vormsel vorm heeft gekregen in 2020

Eind januari 2020 krijgen de ouders van groep 8 leerlingen uit Spanbroek, Hoogwoud en De Weere die eerste communie hebben gedaan in groep 4 de vraag om hun kind aan te melden voor het Heilig Vormsel. Na het inschrijven krijgen we een uitnodiging voor de informatieavond op 3 maart in het parochiecentrum te Hoogwoud. Tijdens die avond kunnen we nog niet vermoeden hoe alles binnen zeer korte tijd zal veranderen. De avond zelf was goed voor het ophalen van de eigen kennis over de verschillende Sacramenten middels de getekende levensweg en we krijgen een inkijkje in de thema’s die Anne-Marie gaat behandelen tijdens de bijeenkomsten. Er is ruimte voor vragen en er wordt afgesproken wie wanneer, wat gaat doen om te assisteren. Leuke bijkomstigheid is dat de ouders van de vormelingen elkaar al een keer zien.

En dan komt het moment dat alles even stil staat. We belanden in de ‘lockdown’ en er is even niets meer mogelijk. We worden goed op de hoogte gehouden door de Vormselgroep en dan blijkt dat er in aangepaste vorm weer mogelijkheden zijn na 1 juni. Er komt een planning en de bijeenkomsten kunnen dan toch van start gaan. De maand juni staat dan niet alleen in het teken van het afscheid van de basisschool, maar ook in het teken van de Vormselvoorbereidingen. Elke bijeenkomst is weer anders, de opdrachten en werkvormen zijn gevarieerd en zetten de jeugd aan het denken. Welke plaats neemt mijn geloof in? Wat draag ik uit? Hoe wil ik zijn? Verschillende Bijbelse verhalen komen aan bod en Anne-Marie lijmt dit alles aan elkaar met
pittige vragen. Er ontstaan mooie gesprekken en er wordt het één en ander geknutseld of geschreven. Zoals het een beginnende puber betaamd kwam onze zoon meestal gematigd enthousiast thuis. Alhoewel hij na de viering zei dat hij toch wel ‘dingen’ geleerd had tijdens de bijeenkomsten en het waardevol vond.

Na de zomervakantie is er nog één bijeenkomst, ter voorbereiding op de viering. Die een week later, op vrijdag 11 september plaatsvindt. Wel volgens de geldende regels, maar we zijn al lang blij dat het kan. Helaas moeten we één van de vormelingen missen, wegens ziekte. Vervelend voor de zieke en jammer dat de groep de viering niet als geheel kan beleven. De vormelingen zijn er na de groepsfoto’s klaar voor, de genodigden wachten af wat komen gaat en met een mooie entree begint de viering. Vormheer pastor Nico Knol, pastor Anne-Marie van Straaten, kapelaan Álvaro Rodríguez Luque, de vormselgroep en een aantal leden van het Bonifatiuskoor o.l.v. Wil Luiken maken er samen met de vormelingen een mooie, betekenisvolle viering van. Onze kinderen kunnen met deze toevoeging aan hun rugzak weer verder op hun levensweg. Het is fijn dat iedereen ondanks de beperkingen, zijn/haar best heeft gedaan om er uit te halen wat mogelijk is. Nogmaals dank daarvoor!

Saskia Molenaar (ouder van één van de vormelingen)

Diversen

Agenda
Linkjes

Contact

Spanbroekerweg 186
1715 GV SPANBROEK
Tel: 0226 351 239

Noodnummer
Tel: 0653756586